sastojci
- 150 g sitno rezanog mladog kelja
- 300 g sitno narezanog ljubičastog kupusa
- 200 g kvinoje
- 100 g nasjeckanih preprženih oraha
- 50 g mladog ovčjeg sira
- 2 žlice sezamova ulja
Za preljev
- 60 g slanutka iz konzerve
- 1 žlica sojina umaka
- 2 žlice cvjetnog meda
- 1 žlica čvrstog jogurta
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite i na sitno narežite listove mladog kelja. Nasjeckajte na sitno pola glavice ljubičastog kupusa. Stavite kuhati kvinoju a za to vrijeme u veću staklenu posudu stavite narezani kelj pa ga prelijte sa sezamovim uljem. Lagano ga miješajte prstima nekoliko minuta kako bi smanjili gorčinu i omekšali narezane listove mladog kelja.
Dodajte sitno rezani ljubičasti kupus pa sve lagano promiješajte. U manjoj tavi bez masnoće lagano prepecite orahe pa ih grubo nasjeckajte. Dodajte ih u staklenu posudu s keljom skupa sa kuhanom kvinojom i kozjim sirom. Sve još jednom lagano promiješajte kako bi se okusi proželi.
Sada napravite preljev na način da u blender stavite slanutak, sojin umak, med i žlicu jogurta. Sve usitnite u preljev kojim ćete preliti pripremljenu salatu i sve još jednom lagano promiješati. Pospite s natrganim listovima bosiljka pa poslužite kao samostalno jelo ili uz ukusni topli sendvič po vlastitom izboru.