sastojci
- 500 g tanko rezanih odrezaka od junećeg buta
- žlica suncokretova ulja
- 250 g rotkvica
- 1 zreli mango
- 250 g zelene salate (rukole i potočarke)
- sol i svježe mljeveni papar
Preljev za salatu
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 žličica Dijon senfa
- 1 žličica smeđeg šećera
- sok od 0.5 limuna
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prije pripreme jela juneće odreske očistite od masnoće. Posolite i popaprite po želji. Odložite sa strane pa pripremite ostale namirnice. Operite i ogulite mango pa ga narežite na tanke kriške. Očistite rotkvice pa i njih narežite na tanke ploške. Operite i posušite rukolu i potočarku.
Prije nego krenete peći meso pripremite preljev za salatu. U posudu za preljev stavite bijeli vinski ocat, šećer, senf, sok od 1/2 limuna, sol i svježe mljeveni papar. Sve dobro promiješajte da biste dobili emulziju. Uz stalno mješanje lagano dodavajte maslinovo ulje. Na kraju će preljev postati nešto gušći i spreman za začinjavanje vaše salate.
Dobro zagrijte tavu debljeg dna i na suncokretovu ulju prepržite na naglo juneće odreske po 3-4 minuta sa svake strane. Budite jako oprezni kako vam se odresci ne bi prepekli i postali žilavi. Stavite ih na stranu da se malo ohlade. Nakon toga ih narežite na tanke trakice.
U veću posudu za salatu stavite rotkvice i mango te lagano promiješajte. Dodajte trakice junetine, rukolu i potočarku. Salatu lagano posolite i popaprite te prelijte pripremljenim preljevom. Sve blago promiješajte i lagano protresite prije posluživanja. Ova salata vam može biti lagana večera a za one na dijeti i cjeloviti ručak bogat proteinima bez ugljikohidrata.