sastojci
- 4 zrele breskve
- 4 veće ili 5 manjih rajčica
- 4 režnja češnjaka
- 1 žličica sjemenki kumina
- sok od 1 limuna
- 250 g feta sira
- 1 žlica listova svježe mente
- 1 žlica preprženih pinjola
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Za početak trebate oguliti rajčice i breskve. U većem loncu zakuhajte vodu pa u nju na 20 sekundi uronite breskve i rajčice na kojima ste prethodno oštrim nožem zarezali oblik križića a iz rajčica izvadili korijenasti dio. Iz vrele vode ih odmah stavite u hladnu vodu. Nakon što su se dovoljno ohladile, ogulite im koru, breskvi odstranite košticu a rajčici sjemenke. Narežite ih na kriške pa stavite u veću zdjelu. Sa strane zagrijte manju tavu pa kratko prepržite odvojeno sjemenke kumina i pinjole. Sjemenke kumina izmrvite u mužaru pa ih zajedno sa sitno sjeckanim češnjakom dodajte narezanim breskvama i rajčicama. Sve lagano promiješajte pa ostavite sa strane dok ne pripremite preljev za salatu.
U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i svježe mljeveni papar. Pripremljenim preljevom prelijte salatu pa je ostavite na sat vremena u hladnjak da se okusi prožmu. Salatu rasporedite u 4 zdjelice ili tanjura pa je pospite namrvljenim feta sirom, preprženim pinjolima i narezanim listovima svježe mente. Poprskajte za kraj sve lagano s malo limunova soka i maslinovim uljem pa navalite na ovu predivnu i ukusnu ljetnu salatu.