sastojci
- 300 g svježe mrkve (narezane na trakice)
- 150 g rotkvica
- 2 hrskave jabuke
- 1 žlica suhih grožđica
- šaka svježe metvice
- šaka svježeg peršina
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 8 žlica maslinova ulja
- 1 žlica umaka tahini
- 4 žlice kvalitetnog vinskog octa
- 2 žlice sjemenki sezama (preprženih)
Način pripreme
Očistite i ogulite mrkvu pa je narežite na tanke štapiće. Operite rotkvice pa ih narežite na tanke ploške. Operite jabuke, narežite ih na 4 dijela pa očistite od sjemenki. Narežite ih na tanke ploške. U tavi lagano prepržite sjemenke sezama. U toplu vodu stavite suhe grožđice da malo omekšaju. ocijedite ih i stavite da se posuše.
Sve sastojke osim sjemenki sezama stavite u duboku zdjelu. Dodajte sol, papar, maslinovo ulje, vinski ocat umak tahini i sve dobro promiješajte. Pospite nasjeckanim listovima peršina i mente. Lagano promiješajte pa rasporedite u zdjelice i pospite blago preprženim sjemenkama sezama.
Ukoliko želite malo “pojačati” ovu salatu možete joj dodati prepečenih pilećih prsa ili kozica. Možete i prepržiti lepinju pa je napuniti ovom božanstvenom salatom uz dodatak par kockica feta sira. Za koju god se verziju ovog jela odlučili, sigurno nećete pogriješiti.