sastojci
- 1 špageti tikva
- 400 g mljevene junetine
- 3 osušene rajčice iz ulja
- 400 g cherry rajčica iz konzerve
- 50 g naribane mozzarelle
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 čili
- muškatni oraščić
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- bosiljak
Način pripreme
Špageti tikva ima jako tvrdu koru. Prvo joj ravno odrežite dio uz peteljku. Postavite tikvu na taj ravni dio pa ju oštrim nožem uzdužno prerežite. Žlicom izdubite koštice. Tikvu premažite maslinovim uljem, posolite, popaprite, naribajte muškatni oraščić. Okrenite ju na odrezanu stranu i stavite na lim prekriven papirom za pečenje.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 190°C.
U međuvremenu luk, češnjak i sušene rajčice iz ulja nasjeckajte. Čili očistite od sjemenki i sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju prepržite mljeveno meso s obje strane (spljoštite ga na debljinu hamburgera). Izvadite meso, a na ostatku ulja pirjajte luk dok se lagano ne karamelizira. Dodajte čili i češnjak, vratite meso, dodajte rajčice iz konzerve i pirjajte 20tak minuta. Po želji natrgajte nekoliko listića bosiljka.
Izvadite tikvu iz pećnice i pustite da se malo ohladi kako bi ju mogli pridržavati rukom. Vilicom postružite pečenu tikvu na trakice. Meso tikve pomiješajte s pirjanim mesom i tu smjesu vratite u koru od tikve. Pospite ribanom mozzarellom i vratite u pećnicu da se sir rastopi i lagano zapeče 10-15 minuta na 190°C. Kora tikve ostaje tvrda pa jelo možete poslužiti u kori.