sastojci
- 250 g pilećih prsa bez kosti i kože
- 200 ml mlijeka
- 100 g kuhane domaće šunke
- 4 žlice maslinova ulja
- 4 žlice glatkog brašna
- 1 žlica nasjeckanih listova peršina
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- 3 jaja
- 100 g krušnih mrvica
- kukuruzno ulje za prženje
- sol i svježe mljeveni papar
- 250 g majoneze
- 2 režnja češnjaka
Način pripreme
U dubljoj posudi zakuhajte vodu pa skuhajte pilećia prsa bez kože i kosti. Nakon toga ih narežite na sitno. Odložite ih sa strane. Narežite sitno listove svježeg peršina. Kuhanu šunku narežite na sitne kockice.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa lagano umiješajte brašno kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mlijeko miješajući lagano pjenjačom dok sve ne zakuha i zgusne se. Skinite tijesto za krokete s vatre pa umiješajte usitnjenu piletinu. Miješajte dok se smjesa dobro ne poveže. Na kraju dodajte narezanu šunku i peršin pa sve pospite naribanim muškatnim oraščićem. Dodajte sol i svježe mljeveni papar pa sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjak na par sati da se smjesa dobro stisne.
Nakon što se smjesa dovoljno ohladila, izvadite je iz hladnjaka pa podijelite na porcije. Svaki komad tijesta razvaljajte rukama u valjak promjera 2-3 cm. Narežite valjak na krokete dužine cca 5-6 cm. Sa strane u jednoj posudi umutite jaja a u drugu stavite krušne mrvice. Krokete prvo uvaljajte u jaja pa u mrvice dok ne ispanirate sve krokete. Stavite ih u hladnjak na kratko da se malo stvrdnu.
U dubljoj posudi zagrijte dovoljno kukuruznog ulja na 180°C pa pržite krokete 5 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Sa strane poslužite miješanu zelenu salatu i majonezu u koju ste protisnuli dva režnja češnjaka i dodali sitno sjeckani peršin.