sastojci
- 400 g mladog graška
- 2 mlada luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica listova svježeg peršina
- 1 žlica listova svježe mente
- naribana korica od 0.5 limuna
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 zreli avokado
- 2 žlice jogurta
- 1 svježi crveni čili
- 2 mrkve
- 1 glavica zelene salate
- 2 žlice mješanih sjemenki (suncokret, bundeva, sezam)
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite pa narežite listove svježeg peršina i mente. Operite pa naribajte koricu limuna. Očistite režanj češnjaka i crvenu čili papričicu pa ih sitno narežite. Krupno nasjeckajte mladi luk pa sve navedene sastojke za falafel zajedno s mladim graškom i dvije žlice brašna izmiksajte u blenderu. Posolite i popaprite po želji pa prebacite dobivenu smjesu u zdjelu. Pobrašnite ruke pa oblikujte kuglice falafela. Posložite ih na pladanj pa odložite u hladnjak dok ne pripremite preljev za salatu.
Očistite avokado pa mu izvadite košticu. Izdubite ga žlicom pa ga skupa s jogurtom i malo maslinova ulja dodajte u blender i izmiksajte da dobijete fini preljev. Sa strane na zagrijanoj suhoj tavi prepržite sjemenke bundeve, suncokreta i sezama. Lepinju razrežite na pola pa i nju zapecite na suhoj tavi.
Izvadite kuglice falafela iz hladnjaka pa ih posložite na lim za pečenje. Lagano ih pokapajte maslinovim uljem pa stavite na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C. Za to vrijeme narežite zelenu salatu. Ogulite pa krupno naribajte mrkvu. Na tanjur stavite polovicu zapečene lepinje pa ju namažite s preljevom od avokada. Na to stavite salatu i naribanu mrkvu i pospite pečenim sjemenkama. Sa strane stavite kuglice pečenog falafela, prelijte još malo s dressingom i maslinovim uljem.