sastojci
- 800 g domaćeg kruha ili pogače
- 4 režnja češnjaka, oguljena
Nadjev od mješanog povrća
- 0.5 glavice komorača
- 1 svježa crvena paprika
- 0.5 srednje tikvice
- 1 žličica listova sušenog origana
- 1 žlica listova svježe metvice
- sok od polovice limuna
- 1 žlica vinskog octa sa začinima
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Nadjev od patlidžana i mente
- 1 srednji patlidžan
- 1 žlica listova svježeg peršina
- 1 žlica vinskog octa sa začinima
- 1 žlica listova svježe mente
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Tapenada od crnih maslina
- 200 g crnih maslina s košticama
- 1 režanj češnjaka
- 4 fileta inćuna
- sok od 0.5 limuna
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Za prvi nadjev zagrijte pećnicu na 200°C. Komorač i papriku očistite pa narežite na trake. Tikvicu prepolovite po dužini pa joj očistite sjemenke i narežite na ploške. Listove metvice narežite na sitno. U dubljoj zdjeli izmiješajte povrće s origanom, nasjeckanom metvicom i maslinovim uljem. Začinite paprom i solju po želji pa stavite sve na lim za pečenje u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta. Izvadite povrće iz pećnice i pustite da se lagano ohladi. Stavite ga u blender pa mu dodajte malo vinskog octa sa začinima, limunova soka i maslinova ulja. Lagano ga usitnite pa dodajte po potrebi još soli ili papra.
Za drugi nadjev dobro operite patlidžan pa ga narežite na kolutove debljine 3-4 mm. Očistite i narežite češnjak, mentu i peršin. Dobro zagrijte grill tavu pa na par kapi maslinova ulja prepržite lagano patlidžan s obadvije strane. Odložite ih sa strane a u dubljoj zdjeli napravite mješavinu od 50ml maslinova ulja, vinskog octa sa začinima, nasjeckanog peršina, mente i češnjaka. Začinite sve dobro solju i paprom pa promiješajte. U pripremljenu mješavinu stavite prepečene kriške patlidžana pa ih ostavite da se mariniraju.
Za tapenadu uzmite masline pa ih lagano zgnječite kako bi lakše izvadili koštice. U blender stavite masline bez koštica, češnjak i slane inćune. Zalijte sve lagano s maslinovim uljem pa usitnite u pastu. Kušajte tapenadu pa dodajte još soli i papra po želji te malo limunova soka pa sve lagano promiješajte.
Kad su nadjevi gotovi pripremite bruschette. Domaći kruh narežite na šnite debljine 1 cm. Zagrijte dobro grill tavu pa ih prepecite s obadvije strane. Prepečene bruschette premažite sa oguljenim češnjakom pa ih lagano pokapajte maslinovim uljem. Rasporedite na njih pripremljene nadjeve i uživajte u ovom slasnom zalogaju.Nadjeve možete čuvati u teglicama u hladnjaku nekoliko dana.