sastojci
- 1 kg cikle
- 2 srednje reske jabuke
- korjen đumbira veličine palca
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 veća glavica ljubičastog luka
- sok od pola limuna
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica naribanog hrena
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite pa ogulite ciklu. Narežite je na kockice veličine 1 cm. Ogulite jabuke pa i njih narežite na kockice. Očistite ljubičasti luk pa ga nasijecite na sitno. Ogulite pa naribajte hren i đumbir. Zagrijte sa strane pilećii temeljac.
U dubljoj posudi u kojoj ćete kuhati juhu zagrijte maslinovo ulje i maslac. Na zagrijanoj masnoći pirjajte ljubičasti luk dok ne omekša. Dodajte kockice cikle i jabuke. Pirjajte još par minuta pa podlijte vrućim temeljcem i kuhajte 20 minuta dok cikla i jabuka potpuno ne omekšaju. Posolite i popaprite po želji. Juhu sada izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
Vratite juhu na vatru pa dodajte naribani hren i đumbir, žlicu vrhnja i sok od limuna. Provjerite okuse pa začinite još po želji ako je potrebno. Poslužite toplo preliveno žlicom kiselog vrhnja. Po želji možete posuti juhu i sa prepečenim bučinim golicama ili prepečenim kockicama kruha.