sastojci
- 800 g pelata
- 240 g slanutka iz konzerve
- 250 ml povrtnog temeljca
- 4 režnja češnjaka
- 1 žlica šećera
- 1 žličica octa od crvenog vina
- 200 ml vrhnja
- sol, papar, maslinovo ulje
- bosiljak
Način pripreme
Slanutak operite i ocijedite, posolite i stavite u lim za pečenje, dodajte očišćeni češnjak, prelijte maslinovim uljem i stavite peći 30-40 minuta dok slanutak ne dobije zlatnu boju i postane lagano hrskav.
U posudu ulijte povrtni temeljac i rajčicu, pustite da vrije na laganoj vatri 15 minuta. Pečeni češnjak istisnite u juhu i pustite da kuha 5 minuta. Juhi dodajte šećer i ocat, posolite i popaprite.
Umiješajte polovicu vrhnja i polovicu slanutka, izblendajte štapnim mikserom dok juha ne postane glatka.
Poslužite juhu posutu hrskavim slanutkom i s malo vrhnja i bosiljka.