sastojci
- 1.3 kg hokaido tikve (neoguljene)
- maslinovo ulje
- 120 g poriluka (bijeli dio)
- 3 žličice S-BUDGET Povrtnog temeljca
- 1 l vode
- 0.5 baguette kruha
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar
- 0.5 žličice sušenog timijana
- 0.5 žličice mrvljenog čilija
- 0.12 žličice muškatnog oraščića
- 3 žlice sjemenki bundeve (golice)
- sušeni bosiljak
- 25 ml S-BUDGET vrhnja za kuhanje
- 100 g S-BUDGET feta sira
- sušeni timijan
Način pripreme
Hokaido tikvu prepolovite. Iz obje polovice izvadite koštice i pulpu. Potom svaku polovicu izrežite na četiri kriške.
Kriške položite na lim obložen papirom za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i premažite kistom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 35 minuta.
Za to vrijeme narežite poriluk na kolutiće, a baguette na kockice. U litri vruće vode razmutite povrtni temeljac.
Meso pečene tikve skinite s kore.
U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk. Pržite dok ne počne hvatati boju pa protisnite češnjak direktno u lonac. Promiješajte i pržite pola minute pa dodajte pire od tikve.
Pire posolite i popaprite. Zatim dodajte timijan, čili i muškatni oraščić. Dobro promiješajte i podlijte temeljcem. Pustite da prokuha, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Sjemenke bundeve kratko ispržite na suhoj tavi. Potom tavu nauljite, dodajte malo sušenog bosiljka i popržite kockice baguettea kako biste napravili krutone.
Na kraju u juhu dodajte vrhnje za kuhanje te izmiksajte štapnim mikserom. Poslužite i ukrasite feta sirom, krutonima, sjemenkama bundeve i listićima svježeg timijana.