sastojci
- 500 g pečenih kestena ili pirea od kestena
- 350 g svježih vrganja ili 100 g suhih
- 2 manje glavice ljubičastog luka ili jedna veća
- 1 srednja mrkva
- jedan manji poriluk
- 2 režnja češnjaka
- 1 stabljika celera listaša
- 1.2 l povrtnog temeljca
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 0.5 žlice svježe majčine dušice
- kockice prepečenog kruha
- 1 dcl kiselog vrhnja
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Sve povrće osim vrganja očistite, ogulite i narežite na sitne kockice. Dio vrganja koje ćete usitnjavati skupa s povrćem narežite na manje kockice a dio koji ćete peći na tavi na srednje tanje komade. Listove peršina nasjeckajte na sitno. Sa strane zagrijte povrtni temeljac.
Zagrijte dublju posudu za juhu pa u njoj na maslinovu ulju prepržite nasjeckano povrće dok ne omekša. Dodajte malo povrtnog temeljca pa umiješajte kesten pire ili oguljene i usitnjene pečene kestene. Sve lagano promiješajte kako bi se proželi okusi povrća i kestena pa dodajte ostatak povrtnog temeljca I usitnjenu majčinu dušicu. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće potpuno ne omekša. Posolite i popaprite po želji.
Dok se juha lagano kuha, vi sa strane u tavi na maslacu ili maslinovu ulju prepržite nasječene vrganje. Odložite ih sa strane pa u istoj tavi prepržite kockice tamnog kruha. Kada je juha gotova, pustite je da se malo ohladi pa blenderom usitnite povrće koje se u njoj nalazi. Dodajte pečene vrganje, malo kiselog vrhnja i nasjeckani perši. Juhu poslužite dok je još topla posutu s prepečenim kockicama kruha i po želji s naribanim muškatnim oraščićem.