sastojci
- 2 glavice crvenog luka
- 2 srednje mrkve
- 2 stabljike lisnatog celera
- 2 češnja češnjaka
- 800 g svježeg ili smrznutog graška
- 1.8 l povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- šaka svježe metvice
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite, ogulite i krupno narežite mrkvu. Narežite crveni luk i celer. Očistite i tanko narežite češnjak.
Uzmite veliku posudu debelog dna za pirjanje i stavite je na srednji plamen. Ulijte i zagrijte 3 žlice maslinova ulja. Stavite u posudu na vrelo ulje sve nasjeckano povrće i dobro ga promiješajte kako bi se ulje dobro raspodijelilo po povrću.
Pirjajte lagano otklopljeno desetak minuta dok vam mrkva ne omekša a luk lagano požuti. U drugoj dubljoj posudi zakuhajte 1.8 lit. vode i nakon što je zavrela, ubacite povrtnu kocku miješajući dok se ne rastopi. Ulijte povrtni temeljac u posudu s povrćem. Dodajte grašak i dobro promiješajte. Nakon što je juha zavrela poklopite je i pustite da kuha 10 minuta.
Za to vrijeme natrgajte listiće metvice. Kad je grašak omekšao skinite juhu s vatre i dodajte sol, svježe mljeveni papar i natrgane listiće metvice.
Izmiksajte juhu štapnim mikserom. Poslužite je sa kriškom prepečene ciabatte, ukrasite s par listića svježe metvice i lagano pokapajte maslinovim uljem.