sastojci
- 3 velike glavice domaćeg češnjaka
- 1 glavica crvenog luka
- 250 ml punomasnog vrhnja
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 velika ciabatta
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 200 g oguljenih blanširanih badema
- 2 naranče (oguljene i narezane na kockice)
- šaka listova metvice
- maslinovo ulje
- mljeveni crni papar i sol
Način pripreme
Glavicu češnjaka, zajedno s ljuskom, pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 °C.
Crveni luk narežite na kockice i zažutite ga na maslinovu ulju, a potom dodajte krumpir narezan na kocke i posolite. Dodajte maslac i malo podlijte temeljcem pa, miješajući, kuhajte uz povremeno podlijevanje, dok krumpir ne omekša.
Vrući češnjak istisnite iz ljuske pa ga dodajte na krumpir i podlijte temeljcem da prekrije sve sastojke. Štapnim mikserom usitnite i dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću juhe pa prokuhajte. Gustu juhu poslužite uz svježe mljeveni šareni papar.