sastojci
- 2 batata
- 3 jabuke
- 500 g mrkve
- 240 ml kuhanog slanutka
- 1 češanj češnjaka
- 2 ljutike
- 1 cm svježeg đumbira
- 1 čili
- 10 g mljevenih badema
- maslinovo ulje
- 1 l pilećeg temeljca
- 5-6 listova svježe kadulje
- sol
- papar
Način pripreme
Češnjak očistite i narežite na listiće. Ljutiku ogulite i usitnite. Korijen đumbira duljine 1 cm ogulite i naribajte. 5-6 listova svježe kadulje sitno nasjeckajte. Čili očistite od sjemenki i nasjeckajte. Mrkve ogulite i narežite na kolutiće, batat ogulite i narežite.
Kiselkaste jabuke ogulite i narežite na kockice. Slanutak isperite i ocijedite.
U velikoj posudi na maslinovom ulju popržite luk, dodajte batat i češnjak i pirjajte 5 minuta. Dodajte čili i đumbir, promiješajte pa dodajte jabuke, mrkvu, slanutak i kadulju. Podlijte temeljcem, posolite i popaprite. Kuhajte oko 30 minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Štapnim mikserom izmiksajte juhu u glatku kašu, dodajte mljevene bademe i poslužite s žlicom creme fraîché ili kiselog vrhnja.