sastojci
- 1 glavica luka
- 400 g šampinjona (smeđih i bijelih)
- 400 g krumpira
- svježi peršin
- maslinovo ulje
- 20 g maslaca
- sol
- 1 žličica sušenog timijana
- 0.5 žličice mrvljenog čilija
- papar
- 2 režnja češnjaka
- 750 ml povrtnog temeljca
- 240 g S-BUDGET bijelog graha
- 240 g S-BUDGET smeđeg graha
- S-BUDGET Kiselo vrhnje 20% m.m. (prema želji)
Način pripreme
Nasjeckajte luk i svježi peršin. Šampinjone očistite četkicom i narežite na ploške. Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite ga u hladnu vodu.
U širem loncu zagrijte maslinovo ulje i rastopite maslac. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast.
Potom ubacite šampinjone, posolite ih i pirjajte oko 10 minuta. Šampinjoni trebaju prvo pustiti vodu, a potom se i malo zapeći.
Potom dodajte timijan, čili, papar i nasjeckani češnjak. Promiješajte i pržite jednu minutu.
U lonac dodajte krumpir i ulijte temeljac. Pustite da juha prokuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 15-ak minuta.
Zatim u lonac dodajte ocijeđeni bijeli i smeđi grah. Promiješajte i kuhajte 5 minuta.
Iz lonca izvadite oko dvije grabilice variva (izbjegnite gljive) i izmiksajte ih štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Smjesu vratite u lonac i dobro promiješajte, tako će se varivo zgusnuti.
Poslužite u dubokim tanjurima, uz dodatak kiselog vrhnja te pospite nasjeckanim svježim peršinom.