
Zapečeno povrće s tofuom i pestom od bosiljka
sastojci
- 500 g tofua narezanog na kockice (1 cm)
- 1 glavica crvenog luka
- 2 tikvice narezane na kockice
- 1 svježa crvena paprika
- 2 rajčice (oguljene, bez sjemenki, narezane na kockice)
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica slatke mljevene crvene paprike
- 150 ml suhog bijelog vina (malvazija)
- 3 žlice umaka od soje
- 1 žlica acceta balsamica
- 1 žličica Dijon senfa
- sol i svježe mljeveni papar
- 500 g krumpira za pire
- 4 režnja češnjaka
- 1 šaka svježih listova timijana i origana
- 150 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice maslaca
Pesto
- 50 g oguljenih badema
- 50 g dimljenog tofua
- 1 šaka listova svježeg bosiljka
- 1 žlica listova svježeg origana
- 1 režanj češnjaka
- sok i korica od 0.5 limuna
- maslinovo ulje
Način pripreme
Nasijecite crveni luk na tanke trakice a crvenu papriku na kockice. Tikvice narežite na kolutiće debljine 5 mm pa kolutove presjecite na pola. U vreloj vodi na 30 sekundi stavite rajčice pa ih nakon toga ogulite, izvadite im sjemenke pa ih nasijecite na kockice. Tofu narežite na kockice veličine 1 cm. U većoj zdjeli pomiješajte sve narezane sastojke (osim tofua) uz dodatak maslinova ulja, sojina umaka, acceto balsamica, senfa, bosiljka i mljevene crvene paprike.
Dok se povrće lagano marinira, pripremite pesto od bosiljka i badema. U vrelu vodu stavite bademe i blanširajte ih par minuta. Ogulite ih i prepržite na zagrijanoj tavi bez masnoće. Narežite dimljeni tofu na kockice. Naribajte koricu 1/2 limuna (po mogućnosti nešpricanog). Stavite sve sastojke za pesto u blender i uz dodavanje maslinova ulja miješajte do željene gustoće. Posolite i popaprite po želji.
U nauljenu posudu za pečenje stavite polovicu nasjeckanog mariniranog povrća pa po njemu rasporedite narezani tofu. Nakon toga na tofu stavite ostatak povrća i sve dobro posolite i popaprite, nauljite i zalijte vinom. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite na 45 minuta u pećnicu zagrijanu na 200°C.
Dok je povrće u pećnici, ogulite i narežite krumpir na kockice. Stavite ga kuhati u zavrelu posoljenu vodu skupa sa češnjakom i timijanom. Nakon što je krumpir kuhan, ocijedite vodu, vratite ga u posudu u kojoj se kuhao da se malo posuši pa dodajte vrhnje, sol i papar. Zgnječite krumpir u pire te na kraju umiješajte nasjeckane listove svježeg origana.
Nakon što se povrće s tofuom peklo 45 minuta, skinite aluminijsku foliju pa pecite još 10-15 minuta kako se povrće malo zapeče a višak tekućine ispari.
Tofu s povrćem poslužite s pire krumpirom i pestom od bosiljka i badema.
Proizvodi iz recepta
