Zapečeni njoki s mljevenim mesom i sirom
sastojci
- 2 kriške S-BUDGET špeka
- 2 glavice ljutike
- 1 veća mrkva
- 2 stabljike celera
- 125 g mozzarelle
- 150 g cheddara
- maslinovo ulje
- 350 g mljevene junetine
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 400 g S-BUDGET Sjeckane rajčice
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica timijana
- 250 ml povrtnog (ili goveđeg) temeljca
- 500 g S-BUDGET njoka
- sol
- papar
- svježi bosiljak
Način pripreme
Kriške špeka i ljutiku sitno nasjeckajte. Mrkvu narežite na polumjesece pa nasjeckajte i stabljike celera.
Mozzarellu narežite na kriške, a Cheddar naribajte.
Zagrijte tavu i dodajte špek. Prepržite ga kratko dok ne postane hrskav pa izvadite iz tave.
Na masnoću od špeka u tavi dolijte maslinovo ulje, ubacite luk te ga pirjajte oko 3 minute. Potom dodajte mrkvu i celer te pirjajte još oko 5 minuta. Ako vam je povrće presuho, podlijte s malo vode.
Kad je povrće malo omekšalo, dodajte mljeveno meso. Kuhinjskom lopaticom ga usitnite i pecite dok ne posmeđi. U tavu dodajte protisnuti češnjak, koncentrat rajčice, sjeckanu rajčicu te dobro promiješajte. Začinite šećerom i timijanom, podlijte temeljcem, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
U tavu istresite njoke, prema potrebi ulijte malo vode ili temeljca, i promiješajte. Poklopite i kuhajte oko 5 minuta (dok se njoki ne skuhaju), potom posolite, popaprite, vratite špek i promiješajte. Na njoke u umaku položite kriške mozzarelle i sve pospite naribanim Cheddar sirom.
Zapecite u pećnici 5 minuta na 210 °C, odnosno, dok se sir ne rastopi. Poslužite toplo te pospite listićima svježeg bosiljka.