Tortice sa špinatom, kozjim sirom i jajima
sastojci
- 300 g listova svježeg špinata
- šaka listova mladih kopriva (po želji)
- 125 g mekog kozjeg sira
- 2 žlice mescarponea
- 1 žličica nasjeckanih listova svježeg timijana
- 0.5 žličice naribanog muškatnog oraščića
- 4 kore za savijaču
- 4 svježa jaja
- 50 g maslaca
- 50 g naribanog svježeg parmezana
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. Dobro operite i posušite listove špinata i mlade koprive. Nasjeckajte ih na sitno pa stavite u veću zdjelu. Dodajte meki kozji sir, naribani muškatni oraščić, nasjeckane listove svježeg timijana, sol i svježe mljeveni papar. Sve lagano promiješajte da se okusi dobro prožmu.
Stavite koru za savijače jednu preko druge mažući svaku koru rastopljenim maslacem. Uzmite tanjur ili neki drugi okrugli predmet promjera 15 cm pa iz tijesta izrežite 4 kruga. Stavite tijesto u kalupe promjera 10 cm koje ste prethodno premazali maslacem. Lagano naborajte rubove tijesta da dobijete male kadice.
U svaku kadicu stavite mješavinu špinata i sira toliko da napunite 2/3 kadice. Kada ste napunili kadice lagano utisnite sredinu jušnom žlicom pa ih pospite svježe ribanim parmezanom. Stavite ih peći na 15 minuta u zagrijanu pećnicu.
Nakon 15 minuta ih izvadite iz pećnice pa u svaku udubinu koju ste napravili razbijte pažljivo jedno jaje. Posolite, popaprite pa vratite u pećnicu na još 10 minuta dok se jaja ne ispeku. Poslužite posipano sitno sjeckanim timijanom. Izvrstan brzi zalogaj za nenadane goste ako u hladnjaku imate špinata i malo kozjeg ili feta sira.