Tajlandski pileći curry
sastojci
- 500 g pilećih prsa
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 žlica zelene curry paste
- 1 žlica suncokretova ulja
- 200 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice soka od limete
- 2 žlice ribljeg umaka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 125 g bambusovih izdanaka (iz limenke)
- 1 žlica nasjeckanih listova bosiljka
- 1 svježa čili papričica
- sol
- svježe mljeveni papar
Za zelenu curry pastu
- 5 zelenih čili papričica
- 2 stabljike mladog luka
- 4 režnja češnjaka
- 2 stabljike limunske trave
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 2 cm naribanog đumbirova korjena
- 2 ljutike (sitno narezane)
- 1 žličica naribane kore limete
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Prvo pripremite zelenu curry pastu na način da sve sastojke stavite u blender i izmiksate u gustu curry pastu. Stavite je u staklenku, poklopite pa odložite u hladnjak u kojem može stajati do 3 tjedna.
Zagrijte suncokretovo ulje u dubljoj tavi ili woku. Dodajte sok od limete i žlicu curry paste pa pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Dodajte kokosovo mlijeko, pileći temeljac, riblji umak i šećer. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Posolite i popaprite po želji.
Dodajte piletinu narezanu na kocke pa kuhajte još 5-10 minuta dok piletina ne bude skuhana. Dodajte izdanke bambusa pa kuhajte još 2-3 minute. Na kraju dodajte nasjeckane listove bosiljka i narezanu svježu čili papričicu.
Poslužite toplo uz kuhanu rižu ili kus-kus.