Spatzle s mladim špinatom, pancetom i salatom od radiča
sastojci
Tijesto za valjuške (spatzle)
- 200 g oštrog brašna
- 400 g mladog špinata
- 2 žličice soli
- 2 jaja
- 100 g jogurta
Za umak
- 4 stabljike mladog luka
- 100 g mesnate pancete
- 50 g maslaca
- 150 g mladog kozjeg sira
- sol i svježe mljeveni papar
- crveni radič kao prilog
Način pripreme
Prvo pripremite tijesto za “spatzle”. U zakuhanu slanu vodu stavite na kratko kuhati mladi špinat tek toliko da uvene. Dobro ga ocijedite pa zajedno s jogurtom ispasirajte u blenderu u glatki pire. U drugoj posudi razmutite jaja pa im dodajte pire od špinata. Sve umutite u glatku smjesu pa joj dodajte brašno i sol. Sve dobro promiješajte da dobijete glatko tijesto koje ćete moći protisnuti kroz grubo cjedilo s malo većim rupama. Pazite da vam u tijestu ne ostanu grudice brašna.
U dubljem loncu zakuhajte vodu pa je posolite. Iznad lonca stavite cjedilo s većim rupama pa u njega uspite pripremljeno tijesto sa špinatom. Žlicom ga protiskujte tako da mali uski valjušci padaju u vrelu vodu. Kada ste protisnuli svo tijesto pustite valjuške da još kuhaju par minuta pa ih ocijedite. Možete sačuvati malo vode u kojoj su se kuhale “spatzle” jer će vam trebati za umak.
U zagrijanoj dubljoj tavi rastopite maslac pa na njemu prodinstajte narezani mladi luk. Nakon nekoliko minuta mu dodajte i na sitno narezanu pancetu. Dinstajte par minuta dok se masnoća s pancete lagano ne rastopi. Sada dodajte ocijeđene valjuške od špinata i sve podlijte s malo vode od kuhanja. Lagano promiješajte pa skinite s vatre. Poslužite toplo posuto namrvljenim mladim kozjim sirom i svježe mljevenim paprom. Uz spatzle poslužite i salatu od mladog crvenog radiča.