Špageti s lignjama po sicilijanski
sastojci
- 500 g očišćenih lignji
- 1 srednja glavica komorača
- 2 češnja češnjaka
- 400 g suhih špageta
- 2 žličice sjemenki komorača
- 150 ml suhog bijelog vina
- 1 svježa crvena čili papričica
- naribana korica 1 limuna
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prije nego krenete s kuhanjem ovog jela, pripremite sve namirnice. Na tanke trakice narežite komorač a zelene listove ostavite za dekoraciju. Dobro operite lignje pa ih narežite na kolutove. Češnjak očistite pa ga narežite na sitno. Sitno nasjeckajte listove svježeg peršina.
Prvo stavite u dublji lonac posoljenu vodu za špagete da zakuha dok vi pripremate umak. Nakon toga zagrijte dublju tavu debljeg dna pa u nju na dvije žlice maslinova ulja stavite pržiti češnjak, narezani komorač i sjemenke komorača. Pirjajte uz stalno miješanje 5 minuta na srednjoj vatri. Nakon toga pojačajte malo vatru pa dodajte vino, sitno narezani čili i narezane lignje. Pirjajte sve zajedno dok se tekućina ne reducira na pola pa smanjite plamen i pustite da sve lagano krčka dok se skuhaju špagete. Posolite i popaprite po želji.
Skuhane špagete dobro ocijedite pa ih dodajte u tavu s lignjama i komoračem. Sve lagano protresite i maknite s plamena. Zalijte lagano s maslinovim uljem pa pospite nasjeckanim peršinom i listićima komorača. Sve još jednom protresite pa kušajte da li treba dodati još soli. Razdijelite na tanjure i za kraj pospite s malo naribane korice nešpricanog limuna. Ovo je tradicionalni sicilijanski recept koji se brzo sprema a božanskog je okusa.