Složenac od povrća (Ratatouille)
sastojci
- 1 veliki patlidžan
- 1 srednja tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 veći crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 100 g pirea od rajčice
- 200 g pelata iz konzerve
- šaka nasjeckanih listova svježeg bosiljka
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg origana
- 1 žličica nasjeckanih listova svježeg timijana
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 220℃. Dobro operite, posušite pa narežite na kockice patlidžan, tikvicu i svježe paprike. Stavite polovicu ulja u lim za pečenje pa ga dobro zagrijte u pećnici. U lim stavite povrće pa ga dobro promiješajte i vratite u pećnicu na 30 minuta ili dok povrće ne omekša.
Dok se povrće peče vi zagrijte dublju posudu pa u njoj na preostalom ulju prepržite crveni luk i češnjak. Pržite ih na umjerenoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte pire od rajčica, pelate, začinsko bilje i mljevenu papriku. Posolite i popaprite po želji pa sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta dok se umak ne zgusne.
Pomiješajte povrće iz lima za pečenje sa pripremljenim umakom. Pospite sa nasjeckanim peršinom pa sve lagano promiješajte. Poslužite kao prilog pečenom mesu ili kao samostalno jelo uz prepečeni kruh.