Rolani teleći odresci s povrćem
sastojci
- 600 g tanko rezanog telećeg odreska
- 8 listova svježe kadulje
- 4 šnite dimljene šunke ili pršuta
- 2 srednje mrkve
- 1 rebro celera listaša
- 1 srednja glavica ljubičastog luka
- 1 veća ili 2 manje tikvice
- 1 dcl suhog bijelog vina
- 5 žlica maslinova ulja
- 2 žlice maslaca
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Lagano istucite teleće odreske pa ih posolite i popaprite. Na svaki odrezak položite šnitu dimljene šunke ili pršuta pa na njega stavite dva lista svježe kadulje. Čvrsto zarolajte teleće odreske pa ih povežite kuhinjskim koncem ili čačkalicom. Odložite ih sa strane dok pripremate povrće. Očistite mrkvu, luk i celer pa ih narežite na manje komade. Tikvicu dobro operite pa je narežite kao i ostalo povrće.
Zagrijte veću tavu debljeg dna pa ulijte 3 žlice maslinova ulja. Na zagrijano ulje stavite peći zarolane teleće odreske. Nakon što se lagano zapeku sa svih strana, zalijte ih vinom pa pustite da se kuhaju još 15 minuta. Izvadite ih na toplo pa na masnoću od pečene teletine, dodajte malo maslaca i nasjeckani luk. Kada vam luk lagano zacakli, dodajte preostalo povrće. Pržite ga desetak minuta dok lagano ne omekša ali pazite da ostane hrskavo. Posolite i popaprite po želji.
Izvadite povrće iz tave pa na masnoću dodajte malo vina i maslaca kako biste dobili slasni umak s kojim možete preliti pečene teleće rolice. Poslužite toplo na način da na topli tanjur prvo stavite povrće pa na njega položite razrezanu teleću rolicu. Prelijte sve slasnim umakom od pečenja. Nemojte prije konzumacije zaboraviti izvaditi čačkalice i ukloniti kuharski konac.