Rižoto sa šparogama, metvicom i graškom
sastojci
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 1 stabljika celera listaša
- 2 češnja češnjaka
- 250 g mladih šparoga
- 250 g mladog graška
- 125 g mladih mahuna
- 320 g riže za rižota
- 100 ml suhog bijelog vina
- 50 g maslaca
- 100 g svježe ribanog parmezana
- žlica maslinova ulja
- šaka nasjeckane svježe metvice
- sol i svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Dobro operite i očistite povrće. Otkinite malene vrhove šparoga pa ih skupa s graškom, bobom i mladim mahunama lagano kuhajte u vreloj neslanoj vodi dok ne omekšaju. Izvadite ih nakon toga iz vode i odložite u posudu. Operite i posušite listove metvice pa je sitno nasjeckajte.
U većoj posudi zagrijte temeljac. U dubljoj tavi ili posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, češnjak i celer. Lagano pirjajte oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša.
Dodajte rižu i malo pojačajte vatru. Miješajte rižu oko minute dok ne postane staklasta i ravnomjerno se obloži masnoćom. Dodajte vino i nastavite miješati dok alkohol iz vina ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma. Sada rižoto lagano posolite.
Nakon što je riža upila vino dodajte polovicu graška i vrući temeljac tek toliko da prekrije rižu. Nastavite tako dodavati temeljac lagano miješajući cca 20 minuta tj. dok riža ne bude skoro kuhana. Zadnjih 10 minuta kuhanja dodajte ostalo povrće.
Na kraju kuhanja dodajte maslac, sitno sjeckanu mentu i naribani parmezan pa sve lagano promiješajte. Popaprite i po želji dodatno pospite svježe ribanim parmezanom. Poslužite toplo uz čašu rashlađene Malvazije.