Rižoto s dagnjama i celerom
sastojci
- 2 glavice ljutike
- 3 stabljike
- 3 režnja češnjaka
- 1 kg bio dagnji
- 100 ml bijelog vina
- 150 ml vode
- 2 žličice S-BUDGET povrtnog temeljca u granulama
- 500 ml vruće vode
- S-BUDGET maslinovo ulje
- 300 g DESPAR Arborio riže
- 1 žlica sušenog kopra
- 1 žlica svježeg peršina
- 30 g S-BUDGET maslaca
- papar
Način pripreme
Ljutiku, celer i češnjak sitno nasjeckajte.
Dagnje operite i iščetkajte, ako su otvorene ili oštećene, nemojte ih koristiti.
U širi lonac ulijte vino i vodu, pustite da prokuha pa ubacite dagnje. Poklopite i kuhajte oko 5 minuta, povremeno protresite ili promiješajte. Odbacite dagnje koje se nisu otvorile nakon kuhanja, a ostale očistite i sačuvajte meso. Nekoliko dagnji ostavite u školjci za ukrašavanje gotovog jela.
Izvadite dagnje iz lonca pa procijedite tekućinu koja je ostala od kuhanja u manji lonac. U tekućinu dodajte dvije žličice povrtnog temeljca, ulijte vruću vodu i promiješajte. Tako ćete dobiti temeljac koji ćete koristiti tijekom kuhanja rižota. Držite ga na laganoj vatri cijelo vrijeme.
U dublju širu tavu ulijte maslinovo ulje pa pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte celer i pržite još kratko. Potom ubacite rižu te također pržite dok ne postane staklasta, a potom počnite podlijevati temeljcem. Rižoto podlijevajte pomalo i cijelo vrijeme miješajte.
Pred kraj kuhanja dodajte dagnje, kopar i peršin te promiješajte. Na kraju umiješajte maslac i dodajte papar prema želji.
Rižoto raspodijelite u tanjure te ukrasite dagnjama u školjci.