Rižoto od koromača s kozicama
sastojci
- 800 g kozica
- 1 glavica ljubičastog luka
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 25 g maslaca
- 1 glavica koromača
- 0.5 žlice sjemenki koromača
- 1 crvena suha čili papričica
- 1.5 l temeljca od kozica (1 mrkva, 1 crveni luk
- 3 režnja češnjaka, 1 rebro celera, 100 ml bijelog vina
- 1 žlica konjaka i stabljika peršina)
- 100 ml suhog bijelog vina
- 2 žlice nasjeckanih listova svježeg peršina
- 1 limun
- 250 g riže za rižota (Arborio ili Carneroli)
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo pripremite temeljac od kozica. Odvojite repove kozica i očistite ih od oklopa. Očistite crveni luk, mrkvu, celer i češnjak pa ih sitno narežite. Pirjajte ih na nekoliko žlica maslinova ulja. Dodajte oklope od kozica pa uz podljevanje konjakom i bijelim vinom pirjajte sve nekoliko minuta. Posolite pa dodajte 1.5 lit. vode i peršin i sve kuhajte oko 30 minuta. Nakon kuhanja temeljac dobro procijedite.
Sada možete krenuti s pripremom rižota. Koromač i ljubičasti luk sitno nasjeckajte pa ih lagano pirjajte na mješavini maslaca i maslinova ulja dok ne omekšaju. Dodajte usitnjene sjemenke koromača i sitno sjeckanu čili papričicu pa sve pržite još nekoliko minuta. Nakon toga dodajte rižu pa pirjajte dok se zrna riže dobro ne oblože masnoćom i lagano zacakle. Podlijte sve bijelim suhim vinom pa pojačajte malo vatru da alkohol ispari.
Krenite s dodavanjem malo zagrijanog temeljca tek toliko da prekrije rižu. Riža se mora pirjati a ne kuhati. Temeljac dodajte svaki put kada vam riža ostane bez tekućine. Pred kraj kuhanja sa strane u tavi zagrijte malo maslinova ulja pa prepržite očišćene repove kozica. Možete dodati i nekoliko režnjeva češnjaka kako biste dobili što bolju aromu kozica. Kada je riža već kuhana u rižot dodajte repove kozica, nasjeckani peršin, koricu 1/2 limuna i ostatak maslaca koji lagano umiješajte u rižoto kako biste dobili finu glatku teksturu. Pustite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.