Rižoto od graška i mente
sastojci
- 200 g riže (carnaroli)
- 250 g mladog kuhanog graška
- 50 g maslaca
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
- stručak mente
- 2 ljutike
- sol
- maslinovo ulje
Način pripreme
Skuhajte grašak. Polovinu kuhanog graška i listove mente sameljite u blenderu, dodajte malo maslinovog ulja da dobijete glatku kremu.
Ljutiku nasjeckajte i popržite na mješavini maslaca i maslinovog ulja. Dodajte rižu, malo ju popržite pa podlijte s malo temeljca, tek toliko da je riža prekrivena tekućinom. Kad riža zakipi posolite ju. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje i podlijevanje temeljcem
15-20 minuta dok se riža ne skuha.
Dodajte kremu od graška i mente i ostatak graška. Na kraju dodajte parmezan i žlicu maslaca i žustro promiješajte.
Pospite listićima mente i listićima parmezana, poslužite toplo.