Pureći file s porilukom, šampinjonima i rižom
sastojci
- 500 g purećeg filea
- 300 g riže basmati
- 2 stabljike poriluka
- 200 g šampinjona
- 1 žlica maslaca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml pilećeg temeljca
- 100 ml bijelog suhog vina
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 1 limun
- 1 žlica maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Sa strane zakuhajte vodu za rižu pa krenite s pripremom namirnica. Dobro operite pa tanko narežite poriluk. Očistite i narežite svježe šampinjone. Pureći file narežite na trakice a peršin nasjeckajte na sitno. Stavite kuhati rižu u posoljenu vodu pa krenite s pripremom puretine.
Zagrijte veću dublju posudu s poklopcem pa dodajte maslinovo ulje i maslac. Stavite pirjati narezani poriluk i gljive pa ga nakon par minuta podlijte s malo zagrijanog pilećeg temeljca i bijelim vinom. Sve dobro posolite i popaprite, poklopite pa kuhajte 5 minuta. Skinite poklopac pa dodajte narezani pureći file i nasjeckani peršin. Po potrebi dodajte još pilećeg temeljca. Pustite da sve prokuha, malo smanjite vatru pa dodajte vrhnje za kuhanje. Kušajte pa dodajte još soli ili papra ako je potrebno. Poklopite pa kuhajte sve još 10 minuta dok se puretina ne skuha a povrće ne omekša. Na kraju dodajte sok od 1/2 limuna.
Rižu ocijedite pa je stavite na dno tanjura i prelijte sa slasnim purećim umakom. Za kraj možete sve posuti nasjeckanim peršinom. Po želji pokapajte s još limuna ili dodajte svježe mljevenog papra.