
Punjeni patlidžani
sastojci
- 400 g mljevene janjetine
- 4 manja ili 2 veća patlidžana
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog kumina
- 2 žlice sjeckanih listova svježeg peršina
- 2 žlice sjeckanih listova svježe mente
- 1 žličica nasjeckanog svježeg čilija
- 100 g kuhane riže basmati
- 20 g pinjola
- 0.5 limuna
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Za početak zagrijte pećnicu na 180°C. Operite i posušite patlidžane pa ih prepolovite po dužini. Iz sredine izdubite dio mesa kako biste kasnije mogli staviti nadjev. Na pripremljeni lim stavite papir za pečenje pa na njega stavite polovice patlidžana. Pokapajte ih malo limunovim sokom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na desetak minuta. U lonac posoljene vode stavite kuhati rižu basmati i kuhajte prema uputama na pakiranju. Pazite da je ne prekuhate jer se još mora termički obrađivati.
Dok se patlidžani peku vi pripremite nadjev. U veću zdjelu stavite mljevenu janjetinu pa joj dodajte sol, krupno mljeveni papar, mljeveni kumin i cimet. Sve dobro izmiješajte čistim rukama pa odložite sa strane. Pričekajte da se riža skuha pa je dobro ocijedite.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu lagano prodinstajte sitno rezani crveni luk dok se ne zazlati. Dodajte mu začinjenu janjetinu i dinstajte desetak minuta dok se meso ne razrahli i lagano prodinsta. umiješajte i kuhanu rižu, pinjole, nasjeckanu metvicu i peršin. Sve dobro promiješajte pa pustite da se još dinsta nekoliko minuta kako bi se okusi lijepo proželi.
Napunite pečene patlidžane pripremljenom smjesom pa vratite u zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Poslužite toplo uz umak od jogurta i metvice. Uz nadjevene patlidžane možete poslužiti i zelenu salatu po izboru.
Proizvodi iz recepta
