
Prženi fileti orade s kaparima, začinskim biljem i palentom
sastojci
- 4 fileta orade
- 150 g maslaca
- 2 žlice kapara
- 100 g svježe ribanog parmezana
- korica i sok od 1 limuna
- 1 žlica listova svježeg timijana
- 150 g palente
- SPAR suhi začin od mediteranskih trava
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Za početak dobro očistite oradu pa je filetirajte. Pazite da iz fileta izvadite sve kosti. Odložite filete sa strane pa naribajte koricu od nešpricanog limuna i nasjeckajte začinsko bilje.
Sa strane u većem loncu zakuhajte 1 litru vode pa uspite palentu, lagano promiješajte, smanjite vatru i poklopite lonac da se palenta lagano kuha. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Kada je palenta skuhana, začinite je dobro paprom i solju pa umiješajte 100g maslaca i naribani parmezan. Sve dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu, poklopite pa stavite sa strane.
U veću tavu debljeg dna ulijte 2 žlice maslinova ulja. Na zagrijano ulje stavite peći filete orade koje ste prethodno posolili, popaprili i lagano uvaljali u limunovu koricu. Filete pecite na strani kože. Nakon par minuta provjerite da li su fileti pečeni s donje strane pa ih okrenite. Izvadite ih van nakon par minuta pa u masnoću dodajte preostali maslac, kapare i začinsko bilje.
Uklonite tavu s plamena pa dodajte sok od limuna koji bi sljubljen s maslacem i začinskim travama trebao dati predivan umak. Na zagrijani tanjur stavite podlogu od palente pa na nju stavite filete i sve na kraju prelijte s finim umakom od maslaca i limuna. Po vrhu žlicom pospite slasne kapare i začinsko bilje.
Proizvodi iz recepta
