Pržena teleća jetra s umakom od jogurta i sjeckanom salatom
sastojci
- 500 g svježe teleće jetre
- 150 g oštrog brašna
- 2 žlice sjemenki kumina
- 25 g maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
Za salatu
- 200 g mini rajčica
- 1 manji svježi krastavac
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- sok od 1 limuna
- 2 žlice maslinova ulja
- svežanj svježeg peršina
Za umak od jogurta
- 200 ml grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica krupne morske soli
- 1 žličica sjemenki kumina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Teleća jetra dobro operite pa ih narežite na trakice. Uklonite im žilice tako da ostane samo mekani dio teleće jetre. U staklenoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene sjemenke kumina, sol i svježe mljeveni papar. U tu smjesu uvaljate narezane trakice teleće jetre.
Sa strane očistite povrće pa ga narežite na sitno. Pomiješajte ga u većoj staklenoj zdjeli za salatu pa ga prelijte mješavinom maslinova ulja i limunova soka. Posolite i popaprite po želji pa pustite da se salata marinira dok vi pripremite umak od jogurta. U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, protisnuti režanj češnjaka i grubo mljevene sjemenke kumina. Posolite, popaprite, promiješajte pa stavite sa strane.
Zagrijte veću tavu debljeg dna pa ulijte maslinovo ulje i dodajte maslac. Kada se maslac počne pjeniti stavite peći teleća jetra. Pržite po per minuta sa svake strane pazeći da unutra ostanu ružičasta. Izvadite ih i odmah servirajte sa svježom sjeckanom salatom i umakom od jogurta, češnjaka i kumina. Ovo orijentalno jelo će vas oduševiti kombinacijom okusa i svježinom sjeckane salate.