Popečci od lososa sa salatom od naranče i koromača
sastojci
Za popečke
- 600 g krumpira
- 500 g fileta svježeg lososa
- 1 žlica brašna + brašno za posipanje
- 1 veliko jaje
- 2 limuna
- šaka svježeg peršina
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Za salatu
- 4 naranče
- 4 lukovice mladog luka
- 1 srednji koromač
- 200 g rukole ili potočarke
- šaka lagano prepečenih oraha
- 1 limun
- 4 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Ogulite krumpire i narežite ih na kockice. U većem loncu zakuhajte posoljenu vodu. Kad je voda zakipila stavite u nju narezani krumpir.
Filete lososa posolite, popaprite te ih natrljajte maslinovim uljem. Na lonac u kojem se kuha krumpir stavite cjedilo pa u njega stavite filete lososa. Prekrijte cjediljku aluminijskom folijom. Smanjite plamen pa kuhajte 15 minuta dok krumpir i losos ne budu kuhani.
Krumpir ocijedite pa ga vratite u topli lonac da se posuši. Dok se krumpir hladi sitno nasjeckajte šaku listova svježeg peršina. S lososa skinite kožu pa ga usitnite u većoj zdjeli. Krumpir zgnječite u pire pa ga dodajte lososu skupa sa 1 žlicom brašna. Dodajte 1 jaje, usitnjeni peršin, naribanu koricu limuna pa sve dobro poparite i posolite. Nakon toga sve dobro izmiješajte rukama. Smjesu podijelite na 8 dijelova pa oblikujte popečke debljine cca 2 cm. Odložite ih na pobrašnjeni pladanj te ostavite u hladnjak na 1 sat da se malo stvrdnu.
Za to vrijeme pripremite sastojke za salatu. Operite rukolu ili potočarku te je stavite u cjedilo da se dobro ocijedi. Naranči odrežite vrhove pa joj oštrim nožem odstranite koru skupa s bijelim dijelom te meso naranče narežite na kockice. Naranče režite iznad zdjele kako biste sačuvali sok koji će se iscijediti. Narezane kockice stavite u veću staklenu zdjelu. Dodajte im na sitno narezane lukovice mladog luka i na tanke listiće narezan koromač. Na zagrijanu tavu stavite očišćene orahe pa ih kratko popržite te odložite sa strane. U manjoj zdjeli za preljev izmiješajte sok od 1 limuna, narančin sok, maslinovo ulje sol i papar.
Popečki od lososa su se već dobro ohladili pa možete krenuti s njihovom pripremom. Zagrijte dvije žlice maslinova ulja u većoj tavi debljeg dna. Popečke stavite na vrelo ulje pa ih pecite 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju tamnu zlatnu koricu.
Pomiješajte sve sastojke za salatu, dobro zalijte s preljevom i izmiješajte. Za kraj salatu pospite krupno namrvljenim prepečenim orasima. Popečke poslužite sa salatom od naranče, rukole i koromača.