Pirjani oslić s kozicama i graškom
sastojci
- 500 g fileta oslića
- 200 g očišćenih repova kozica
- 2 režnja češnjaka
- 2 limuna
- 400 g polpe od rajčica iz konzerve
- 1 svježa čili papričica
- 150 g smrznutog ili svježeg graška
- 1 žličica sjemenki kumina
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- svežanj svježeg bosiljka
- 300 g kuskusa
- 1 žlica maslaca
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
U dublji manji lonac stavite vodu da zavrije za kuskus. Očistite i tanko narežite češnjak. Narežite tanko listove svježeg bosiljka i svježi čili koji ste prethodno očistili od sjemenki.
U zagrijanu veću tavu debljeg dna ulijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite češnjak, bosiljak, čili, sjemenke kumina i mljeveni cimet. Sve lagano promiješajte pa na to stavite peći riblje filete i očišćene kozice. Podlijte sve s malo vina pa dodajte i konzervirane rajčice. Pustite da zakuha pa uspite grašak. Posolite i popaprite po želji pa na kraju iscjedite sok od jednog limuna, poklopite pa pustite da kuha na laganoj vatri 10 minuta ili dok riba ne bude kuhana. S vremena na vrijeme protresite tavu da vam se umak ne zalijepi za dno.
Za to vrijeme napravite kuskus. U vrelu vodu dodajte kuskus pa pustite da lagano upije vodu. Pred kraj dodajte žlicu maslaca ili maslinova ulja i sok od jednog limuna. Posolite i popaprite po želji pa ga poslužite toplog sa pirjanom ribom i kozicama. Povrh svega natrgajte listove svježeg bosiljka.