Piletina s tjesteninom u krem umaku od gljiva
sastojci
- 600 g pilećih prsa
- 6 ploški mesnate pancete
- 25 g sušenih vrganja
- 1 žlica maslinova ulja
- 150 g svježih šampinjona
- 1 glavica crvenog luka
- 250 ml pilećeg temeljca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 450 g tjestenine (tagliatelle)
- 1 čajna žlica svježeg origana
- 50 g naribanog svježeg parmezana
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
U vruću vodu stavite sušene vrganje da se namaču pola sata dok ne omekšaju. Ocijedite ih i sačuvajte vodu u kojoj su se namakali. Narežite namočene gljive na tanke trake pa ih odložite u zdjelu. Očistite crveni luk pa ga narežite na trakice. Svježe šampinjone prebrišite pa ih narežite na ploškice. Nasjeckajte listove svježeg origana i peršina. Operite i poslužite pilećia prsa pa ih narežite na trake.
U dubljoj tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa pa dodajte pancetu i crveni luk. Lagano dinstajte dok luk ne uvene pa dodajte piletinu i sve pržite 5 minuta. Dodajte suhe i svježe gljive te nasjeckani origano. Pirjajte sve na srednjoj vatri još 5-10 minuta. Podlijte pilećiim temeljcem i tekućinom u kojoj su se namakali vrganji. Pričekajte dok ne provrije pa kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta lagano miješajući dok se umak ne reducira i lagano zgusne. Dodajte vrhnje za kuhanje pa sve kuhajte još 5 minuta. Začinite solju i svježe mljevenim paprom pa sve sklonite s vatre.
U dubljoj zdjeli sa strane skuhajte tagliatelle dok ne budu al dente. ocijedite tjesteninu pa rasporedite u tanjure. Prelijte preko tjestenine pripremljeni umak pa sve pospite naribanim parmezanom i sitno sjeckanim peršinom.