Piletina s povrćem u slatko kiselom umaku
sastojci
- 500 g pilećih prsa bez kože
- 1 glavica crvenog luka
- 1 zelena i 1 crvena paprika
- 2 srednje mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 1 cm oguljenog đumbira
- 5 žlica biljnog ulja
- 1 stabljika mladog luka
- 1 čajna žlica sezamova ulja
- sol
- kuhana basmati riža za prilog
Za marinadu
- 2 čajne žlice sojina umaka
- 1 čajna žlica rižina vina
- malo sezamova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
Za umak
- 8 žlica rižinog octa
- 4 žlice šećera
- 2 čajne žlice sojina umaka
- 6 žlica kečapa
Način pripreme
Prvo dobro operite pa posušite pileća prsa. Narežite ih na kocke od cca 3 cm. Sve sastojke za marinadu stavite u dublju zdjelu pa ih pomiješajte skupa s kockicama piletine. Stavite sve marinirati na pola sata dok pripremite umak. Prije pripreme umaka očistite i krupnije narežite crveni luk. Dobro operite i narežite na krupno crvenu i zelenu papriku. Ogulite mrkvu pa je narežite na tanke kolutiće. Odložite povrće sa strane dok ne pripremite umak.
Za pripremu umaka uzmite tavu pa u njoj lagano zagrijte rižin ocat. Dodajte sojin umak i šećer. Sve lagano miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a umak postane gust i ljepljiv. Odložite umak sa strane da se ohladi.
U zagrijanoj dubljoj ili wok tavi zagrijte 3 žlice ulja pa na njemu popržite kockice piletine dok ne postanu zlatno-smeđe. Maknite ih s vatre te odložite sa strane. Obrišite tavu pa na preostaloj masnoći lagano pržite sitno sjeckani češnjak i naribani đumbir svega minutu dok lagano ne zamirišu. Dodajte narezani luk i papriku pa ih pržite nekoliko minuta dok lagano ne omekšaju. Dodajte meso pa sve još pržite nekoliko minuta. Na kraju dodajte sezamovo ulje i umak pa sve lagano promiješajte. Pospite sitno sjeckanim mladim lukom i poslužite toplo s kuhanom basmati rižom.