Pileća krilca s gljivama i palentom
sastojci
- 800 g pilećih krilaca
- 1 glavica ljutike
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 150 g šampinjona
- 2 zrele rajčice
- 30 g maslaca
- 1 dcl bijelog vina
- 3 dcl pilećeg temeljca
- 1 žlica listova svježeg peršina
- 0.5 žlice listova majčine dušice
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Pileća krilca operite i posušite pa ih lagano zapecite na otvorenom plamenu. Odložite ih sa strane. Šampinjone nemojte prati nego ih lagano prebrišite i narežite na tanke kriške. Rajčice uronite u vrelu vodu pa ih ogulite i očistite od sjemenki. Narežite ih na kockice. Ljutiku i crveni luk narežite na tanke trakice, a češnjak narežite na sitno. Peršin i majčinu dušicu nasjeckajte na sitno.
Posolite i popaprite krilca koja ste “osmudili” na vatri pa ih stavite peći u veću tavu na kombinaciju maslaca i maslinova ulja. Kad se zazlate sa svih strana, odložite ih sa strane na toplo. Očistite tavu, dodajte malo maslinova ulja pa prepržite crveni luk, ljutiku i češnjak. Kad se luk zazlati dodajte narezane šampinjone. Pržite nekoliko minuta pa dodajte pola nasjeckanog peršina i majčinu dušicu. Pržite gljive desetak minuta pa ih posolite i popaprite po želji. Izvadite pirjane gljive iz tave pa ih odložite na toplo.
U zagrijanu tavu u kojoj su se pržile gljive dodajte bijelo vino, pojačajte malo vatru pa pustite da se vino reducira. Dodajte malo maslaca pa u tavu vratite pečena pileća krilca. Dodajte narezane rajčice pa sve zalijte s pilećim temeljcem. Posolite i popaprite po želji pa kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta. Nakon toga maknite poklopac pa kuhajte još desetak minuta kako bi se umak reducirao. U zadnjih 5 minuta kuhanja vratite pirjane gljive da se okusi prožmu i na kraju uspite preostali nasjeckani peršin i poslužite toplo s kuhanom palentom ili nekim drugim prilogom po želji.