Penne s porilukom u umaku od crvene paprike
sastojci
- 400 g tjestenine penne
- 2 srednja poriluka
- 1 veća crvena paprika
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica vrhnja za kuhanje
- 100 g namrvljene mozzarelle
- 2 lista lovora
- 1 dcl bijelog suhog vina
- 2 dcl povrtnog temeljca
- 1 žlica listova svježeg peršina
- 0.5 žlice listova svježeg timijana
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite i očistite poriluk pa ga razrežite po dužini. Nakon toga ga nasijecite na 4 cm dugačke rombove. Crvenu papriku očistite pa je nasjeckajte na manje kockice. Češnjak očistite i nasjeckajte na sitno kao i listove svježeg peršina i timijana. Sa strane zakuhajte pola litre povrtnog temeljca.
Zagrijte dublju posudu s posoljenom vodom pa stavite na par minuta kuhati narezani poriluk. Izvadite ga iz vode, ocijedite pa ga stavite u zagrijanu tavu skupa s bijelim vinom. Pojačajte malo vatru pa dodajte i 150ml povrtnog temeljca. Nakon što zakuha dodajte i pola nasjeckanog peršina i 2 lovorova lista. Nakon što se tekućina malo reducirala, dodajte 2 žlice maslinova ulja, posolite, popaprite, poklopite posudu pa ostavite da se pirja na laganoj vatri 15 minuta.
Za to vrijeme u drugoj tavi na malo maslinova ulja desetak minuta pržite narezanu crvenu papriku i češnjak. Dodajte nasjeckani timijan, posolite, popaprite pa sve usitnite u blenderu. Vratite umak od paprike u tavu pa mu dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da lagano zavrije.
Sa strane u posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu penne da bude “al dente”. Ocijedite je pa je poslužite pomiješanu sa umakom od crvene paprike i pirjanim porilukom. Po tjestenini natrgajte mozzarellu i pospite ostatkom nasjeckanog peršina.