Pečeno pile s povrćem
sastojci
- pile od cca 1.5 kg
- 200 g tanko narezanog pršuta
- 1 veliki nešpricani limun
- 2 žlice nasjeckanih listova svježeg timijana
- 120 g maslaca
- 2 režnja češnjaka
- 1 kg krumpira
- 1 glavica korjena Celera
- 2 srednje mrkve
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. U nju stavite lim u kojem ćete peći pile i zagrijte ga. Uzmite pile i dobro ga operite iznutra i izvana te ga nakon toga dobro posušite.
Na ribež naribajte koricu limuna i odložite sa strane. Očistite i sitno nasjeckajte češnjak. Natrgajte ili narežite ploške pršuta. Operite i nasjeckajte listove timijana. Sve sastojke stavite u zdjelu pa im dodajte omekšali maslac i sve dobro promiješajte čistim rukama ili vilicom. Popaprite i posolite po želji.
Uzmite pile pa mu lagano prstima odvojite kožicu na prsima kod bijelog mesa tako da napravite džep pazeći da ne oštetite kožu. U te otvore lagano nagurajte dio smjese sa maslacem koju ste prethodno napravili. Ostatkom smjese namažite pile izvana i iznutra. Razrežite oguljeni limun pa jednu polovicu stavite u pile skupa sa par grančica svježeg timijana. Ako želite da vam se pile bolje ispeče, možete lagano zarezati batake kako bi toplina bolje prodrla do kosti.
Stavite pile u zagrijani lim pa ga pecite 30 minuta na 200oC. Dok se pile peče vi ogulite i narežite krumpir pa ga stavite da se kuha 10 minuta u slanoj vodi kako bi malo omekšao. Ogulite celer i mrkvu pa ih narežite na kocke kao i krumpir. Nakon što se krumpir skuhao, dobro ga ocijedite i pomiješajte s mrkvom i celerom.
Izvadite pile iz pećnice pa mu dodajte pripremljeno povrće. Pile možete vilicom izvaditi na dasku kako biste lakše povrće pomješali sa masnoćom koja je nastala od pileta i aromatiziranog maslaca. Vratite pile na povrće pa pecite još 45 minuta na istoj temperaturi. Nemojte odmah rasjeći pečno pile nego sačekajte 10 minuta da se pile malo “odmori”. Poslužite ga uz neku finu zelenu salatu po izboru. Uz ovo jelo će dobro pasati rashlađeni slavonski Chardonnay.