Pečeni svinjski kotleti sa krumpirom, pastrnjakom i kruškama
sastojci
- 8 svinjskih kotleta
- 3 korjena pastranjaka
- 3 malo tvrđe kruške
- 700 g krumpira
- sol i svježe mljeveni papar
Za marinadu
- 5 grančica ružmarina
- 5 režnja češnjaka
- 1 dcl maslinova ulja
- 3 limuna
- svježe mljeveni papar
Za umak
- 3 žlice svježe metvice
- šaka nasjeckanog kruha
- 2 žlice maslinova ulja
- acceto balsamico
- 2 žličice Dijon senfa
- sol, svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo napravite marinadu u kojoj ćete marinirati kotlete. U mužar stavite oguljeni češnjak, natrgane grančice ružmarina i narezanu koricu od 3 limuna (po mogućnosti nešpricanog). Sve dobro zgnječite pa stavite u zdjelu u kojoj ćete raditi marinadu. Dodajte 1 dcl maslinova ulja, sok od 3 limuna i svježe mljeveni crni papar. Kotlete uvaljajte u marinadu, odložite u zdjelu, pokrijte pa ostavite marinirati u hladnjaku minimalno 1 sat. Što ga duže budete držali u marinadi meso će razviti bolju aromu.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Operite pastrnjak, ogulite ga pa narežite na 4 dijela po dužini. Isto napravite i sa kruškama kojima očistite koštice. Krumpir ogulite, operite pa narežite na kolutove debljine 5 mm. Krumpir možete prije pečenja staviti lagano kuhati cca 5 minuta da malo omekša kako vam pri pečenju ne bi ostao tvrd. Ako ga ostavite duže peći postoji mogućnost da vam se kotleti prepeku.
Krumpir ocijedite i lagano obrišite papirnatim ubrusom. Posložite ga u lim odgovarajuće veličine. Na krumpir stavite marinirane kotlete, narezane kruške i pastrnjak pa sve dobro zalijte marinadom, posolite, popaprite i promiješajte.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45-60 minuta. Dok se meso peče vi pripremite umak od metvice i kruha. Sitno nasjeckajte listove metvice i stavite ih u posudu u kojoj ćete pripremati umak. Uzmite kruh i njega nasjeckajte što sitnije. Omjer vam mora biti 3:1 u korist metvice. Dodajte maslinovo ulje kako bi vam kruh omekšao. Posolite i popaprite po želji pa dodajte senf i acceto balsamico. Ostavite sa strane dok meso ne bude gotovo. Kad je meso gotovo premažite ga umakom od metvice i kruha pa ostavite 5 minuta da se okusi prožmu. Poslužite toplo uz neku finu salaticu i čašu hladnog traminca.