Pečeni juneći file s vrganjima i pršutom
sastojci
- 800 g junećeg filea
- 12 ploški pršuta (ne presuhog)
- 1 šaka suhih vrganja
- 4 režnja češnjaka
- 100 g maslaca
- sok od polovice limuna
- 1 šaka nasjeckanih listova svježeg ružmarina i timijana
- 400 ml suhog crnog vina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu i lim za pečenje na 220°C. U manjoj posudi zavrijte vodu pa u nju stavite vrganje da se namaču. Naribajte koricu polovice limuna. Nasjeckajte jedan režanj češnjaka pa ga prepržite na grudici maslaca. Dodajte namočene, ocjeđene vrganje pa ih dinstajte nekoliko minuta. Dodajte dio vode u kojoj su se namakali vrganji pa pustite da zakuha. Kuhajte nekoliko minuta uz dodatak par kapi limuna. umiješajte preostali maslac, posolite i popaprite po želji.
Na papir za pečenje posložite šnite pršuta po dužoj strani na način da jedna drugu preklapaju. Složite ih u širini junećeg filea. Na pršut složite dinstane gljive. Posolite i popaprite juneći odrezak. Uvaljajte ga u sitno sjeckani ružmarin i timijan. Stavite juneći file na posteljicu od gljiva i pršuta. Zarolajte ga uz pomoć papira za pečenje. Krajeve pršuta pričvrstite čačkalicama ili ga uvežite kuharskom špagom. Nije važno kako ćete uvezati vaš file, bitno je da se ne raspadne prilikom pečenja.
Stavite file na zagrijani lim s nekoliko režnjeva oguljenog češnjaka. Pecite oko 45 minuta a nakon 20 minuta pečenja dodajte crno vino. Kad je meso pečeno izvadite ga iz lima za pečenje i ostavite 5 minuta da “odmori”. Vi za to vrijeme sokove od pečenja prespite u manju posudu pa pirjajte na laganoj vatri uz dodatak malo maslaca. Reducirajte umak do željene gustoće. File narežite na odreske debljine 2-3 cm. Za prilog možete pripremiti pire krumpir s maslacem, parmezanom i uljem od tartufa. Uz to možete poslužiti dio vrganja koje ste dinstali na maslacu.