![](/content/dam/sparhrwebsite/dobar-tek/prijedlozi-proizvoda/peceni-bakalar-upancetisaspinatomilecom.jpg/jcr:content/renditions/responsive.1920.411.noborder.86f52b91e7717804.jpg)
Pečeni bakalar u panceti sa špinatom i lećom
sastojci
- 800 g fileta svježeg bakalara
- 16 kriški dimljene pancete
- 4 grančice ružmarina
- 1 žlica sitno sjeckanih listova ružmarina
- 1 limun
- sol i svježe mljeveni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- 2 šake nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, peršin i metvica)
- 200 g mladog špinata
- 250 g leće
- 200 ml jogurta
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 220°C. Otrgnite listove sa 4 grančice ružmarina i sitno ih nasjeckajte. Stavite u manju posudu pa dodajte dva mlaza maslinova ulja, sol i svježe mljeveni papar. S tom marinadom premažite filete bakalara i pustite da se lagano mariniraju.
Na dasku posložite tanko rezanu pancetu na način da se kriške blago preklapaju na način da za svaki filet odvojite po 5 kriški pancete. Na složenu pancetu stavite filet bakalara s kožom prema dolje i lagano ga omotajte u pancetu. Ponovite postupak sa sva 4 fileta. Odložite filete sa strane dok ne pripremite leću za prilog.
U dublju tavu stavite leću i pokrijte vodom tek toliko da prekrije leću. Kuhajte leću dok ne omekša. Nauljite lim za pečenje pa na njega položite filete bakalara s kožom prema dolje. Na svaki filet stavite grančicu ružmarina i sve još jednom lagano pokapajte maslinovim uljem. Stavite sve u pećnicu da se peče 10-15 minuta.
Dok se bakalar peče vi dovršite prilog. ocijedite dio vode iz kuhane leće pa dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Posolite i popaprite po želji. Kuhajte sve na laganoj vatri pa prije nego ribu izvadite iz pećnice dodajte listove mladog špinata i sitno sjeckano začinsko bilje.
Servirajte filete bakalara sa lećom i špinatom kojeg na kraju blago zalijte jogurtom.
Uz ovo jelo će najbolje ići lagana Malvazija.
Proizvodi iz recepta
![](/content/dam/sparhrwebsite/dobar-tek/prijedlozi-proizvoda/peceni-bakalar-upancetisaspinatomilecom.jpg/jcr:content/renditions/responsive.1920.411.noborder.86f52b91e7717804.jpg)