Pastirska pita s puretinom i pireom od celera
sastojci
Za pire:
- 400 g korijena celera
- 200 g krumpira
- 1 režanj češnjaka
- voda
- sol
- 2 žlice S-BUDGET maslaca
- 60 ml S-BUDGET trajnog mlijeka
Ostali sastojci:
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 500 g mljevene puretine
- 200 g S-BUDGET Grašak Mrkva
- svježi peršin
- papar
- sušeni timijan
- 1 žlica brašna
- 150 ml pilećeg temeljca
Način pripreme
Korijen celera i krumpir očistite, ogulite i narežite na kockice. Nagnječite režanj češnjaka.
Celer i češnjak stavite u manji lonac, prelijte hladnom vodom pa kuhajte 15-ak minuta. Posolite i dodajte krumpir te kuhajte još 10-ak minuta.
Dok se celer kuha, nasjeckajte luk i režanj češnjaka. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte luk oko 3 minute, dodajte češnjak, promiješajte kratko pa dodajte i mljeveno meso. Uz pomoć kuhače ili lopatice usitnite meso te ga pirjajte oko 7 minuta.
Mesu dodajte smrznuti grašak i mrkvu, promiješajte pa začinite nasjeckanim svježim peršinom, solju, paprom i sušenim timijanom. Pirjajte oko 5 minuta, dodajte žlicu brašna, podlijte temeljcem i dobro promiješajte te kuhajte dok se tekućina ne zgusne.
Celer i krumpir dobro ocijedite, dodajte maslac i mlijeko te izradite u pire.
U keramičku posudu za pečenje posložite smjesu s mljevenom puretinom pa je prekrijte pireom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 25 minuta.