Orijentalni ražnjići uz mahune s cimetom i jogurtom
sastojci
- 1 svinjski file (500-600 g)
Za marinadu
- po 0.5 žličice sjemenki korijandra, kumina i koromača
- 1 žličica slatke mljevene dimljene crvene paprike
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica listova svježeg origana
- 1 svježi lovorov list
- 2 žličice crvenog vinskog octa
- 2 žlice maslinova ulja
- prstohvat šafrana namočen u 2 žlice vrele vode
- morska sol i svježe mljeveni papar
Za prilog
- 600 g mladih mahuna
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 400 g čvrstog grčkog jogurta
- morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Svinjski file očistite od masnoće pa ga prerežite uzdužno po pola. Narežite ga na kockice veličine 3 cm. Malo ih spljoštite dlanom pa ih odložite u posudu u kojoj će se marinirati. Sada pripremite marinadu. Očistite 2 režnja češnjaka pa ih zgnječite skupa s morskom solju. Na sitno narežite listove svježeg origana a list lovora zgnječite u mužaru pa ga sitno nasjeckajte. Sve sastojke za marinadu dodajte u posudu s mesom pa sve dobro promiješajte. Dodajte maslinovo ulje, promiješajte pa stavite u hladnjak da se marinira dva sata.
Za to vrijeme pripremite prilog od mahuna, jogurta i cimeta. Dobro operite mlade mahune pa im odrežite vrhove. Očistite 1 režanj češnjaka pa ga zdrobite skupa s morskom solju. U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke s jogurtom pa odložite sa strane. Zakuhajte veći lonac s vodom pa u zavrelu vodu stavite mahune da se kuhaju. Kuhajte ih svega par minuta kako se ne bi prekuhale. ocijedite ih u cjedilu pa ih ostavite nekoliko minuta kako bi se višak vode ocijedio. Nakon toga mahune stavite u zdjelu pa ih prelijte s umakom od jogurta i sve dobro promiješajte.
Kad se meso mariniralo nabodite ga na drvene štapiće. Pecite ih na jačoj vatri na grillu ili u jako zagrijanoj grill tavi. Dovoljno je da se peku par minuta sa svake strane. Pazite da ostanu sočni. Poslužite ih s prilogom od mahuna kojemu možete dodati i nekoliko narezanih svježih rajčica posutih nasjeckanim peršinom i reduciranim acetom balsamicom.