Orijentalni janjeći složenac
sastojci
Za složenac
- 800 g janjećeg ossobuca od buta
- 4 slatka krumpira (batata)
- 2 crvena luka
- 4 češnja češnjaka
- 400 g svježih rajčica
- 150 g sušenih marelica
- 1 štapić cimeta
- 2 lovorova lista
- 350 g kus kusa
- sok od 0.5 limuna
- šaka nasjeckanih listova korijandra
- sol i svježe mljeveni papar
Za marinadu
- 0.5 žličice sjemenki kumina
- 1 žlica sjemenki komorača
- 1 žlica korijandra
- 3 mala sušena čilija
- 1 žlica sitno sjeckanih listova svježeg ružmarina
- 2 cm naribanog korjena svježeg đumbira
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 190°C. U suhoj tavi lagano prepržite sjemenke kumina, komorača i korijandra pa ih usitnite u mužaru skupa sa sitno sjeckanim ružmarinom i sušenim čilijem. Stavite sve u zdjelu, dodajte naribani đumbir, sol, papar i maslinovo ulje pa sve lagano pomiješajte.
Polovinom marinade premažite janjeće ossobuco odreske i ostavite da se mariniraju preko noći ili bar nekoliko sati u hladnjaku. Ostatak marinade pomiješajte sa na kocke nasjeckanim batatima, nasjeckanim crvenim lukom i češnjakom.
Nakon što se meso izmariniralo, stavite ga u jako zagrijanu tavu dubljeg dna pa ga na malo maslinova ulja prepecite sa svih strana kako bi se pore zatvorile, a meso kod daljnje pripreme ostalo meko i sočno. Izvadite meso u drugu posudu i ostavite ga na toplom.
U istu posudu na masnoću od janjetine dodajte na kockice nasjeckane batate, crveni luk i češnjak pa ih uz stalno miješanje prepržite 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte nasjeckane rajčice, malo potresite posudu pa vratite pečene janjeće odreske. Dodajte suhe marelice, štapić cimeta i lovorov list. Sad možete sve premjestiti u dublji protvan u kojem će se peći meso. Zalijte s dvije čaše tople vode, posolite, popaprite pa stavite peći otklopljeno na 75 minuta u zagrijanu pećnicu na 190°C. Dok se janjetina peče pripremite kus-kus.
Zakuhajte 300ml vode, pa dodajte 350g kus-kusa. Lagano miješajte uz dodavanje maslinovog ulja i limunova soka. Posolite, popaprite, pa ga stavite na 5 minuta poklopljenog u pećnicu da se još malo skuha. Nasjeckajte listove svježeg korijandra, pa ih dodajte pečenom mesu. Janjeće odreske poslužite sa kus-kusom i svježim jogurtom.