Njoki s pestom od pečene brokule
sastojci
- 1 glavica brokule
- 1 glavica ljubičastoga luka
- 3 kriški S-BUDGET dalmatinske pancete
- 50 g Grana Padana
- 7 listića svježeg bosiljka
- 1 režanj češnjaka
- 800 g S-BUDGET njoka
- S-BUDGET maslinovo ulje
- mrvljeni čili
- sol
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Brokulu operite, očistite te izrežite cvjetove. Luk narežite na srednje krupne komade.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, posložite cvjetove brokule i pored njih luk. Posolite, prelijte maslinovim uljem i promiješajte, ali nemojte brokulu i luk miješati međusobno. Pored brokule i luka posložite 3 kriške pancete. Pecite u pećnici 20 minuta.
Pečenu brokulu prebacite u sjeckalicu, dodajte joj 50 g naribanog Grana Padana, listiće bosiljka i režanj češnjaka. Ulijte oko 70 ml maslinova ulja i izmiksajte u pesto. Provjerite okus pa prema potrebi dodajte sol ili još maslinovog ulja dok ne postignete željenu strukturu umaka.
Dok pripremate pesto, u loncu zagrijte veću količinu vode, posolite i ubacite njoke. Čim isplivaju na površinu, njoki su spremni.
Njoke izvadite šupljikavom žlicom i poslužite porcije u tanjure. U svaki tanjur dodajte pečeni luk i pesto od brokule, promiješajte pa prema želji dodatno začinite mrvljenim čilijem, naribanim sirom, svježim listićima bosiljka te pospite namrvljenom hrskavom slaninom.