Mesna rolada Wellington
sastojci
- 500 g mljevene junetine
- 1 stabljika celera
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 1 srednja mrkva
- 1 krumpir
- 2 veća šampinjona
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica listova svježeg ružmarina
- 100 g smrznutog graška
- 1 veliko jaje
- 500 g smrznutog lisnatog tjesta
- maslinovo ulje
- sol i zvježe mljeveni papar
- brašno za posipanje
- 500 g brokule i prokulica za prilog
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180°C pa krenite u pripremu namirnica. Ogulite mrkvu, luk i krumpir pa ih skupa s celerom narežite na kockice od 1 cm. Očistite šampinjone pa ih narežite na istu veličinu kao i ostale namirnice. Češnjak sitno nasjeckajte.
Zagrijte veliku tavu sa dva mlaza maslinova ulja pa u nju stavite sve povrće. Listove ružmarina otrgnite od stabljike pa ga sitno nasjeckajte i dodajte povrću u tavi. Povrće pirjajte 10-15 minuta dok ne omekša i lagano se zažuti. Dodajte mu smrznuti grašak pa pirjajte još nekoliko minuta.
Mješavinu povrća nakon pirjanja premjestite u veću zdjelu i ostavite da se ohladi. U manjoj zdjelici umutite 1 jaje. U zdjelu s ohlađenim povrćem stavite mljevenu junetinu i dio umućenog jajeta. Meso dobro posolite i popaprite. Sve dobro promiješajte i izgnječite čistim rukama.
Dok se smjesa “odmara” vi razvaljajte smrznuto lisnato tijesto. Dobro pobrašnite površinu i valjak pa tijesto razvaljajte na veličinu kuhinjske krpe. Širu stranu tijesta okrenite prema sebi pa na rub prema sebi položite smjesu mesa i povrća te oblikujte deblju kobasicu. Pazite da vam smjesa bude 3-4 prsta odmaknuta od ljevog i desnog ruba tijesta. Rubove tijesta premažite kistom umočenim u razmućeno jaje. Uvaljajte mesnu štrucu u lisnato tijesto pa dobro pritisnite krajeve. Mesnu roladu položite na pobrašnjeni lim pa je s gornje strane premažite s ostatkom razmućenog jajeta. Pecite 60-70 minuta u zagrijanoj pećnici dok vam se gornja površina rolade lijepo ne zažuti.
Dok se rolada peče pripremite prilog od kuhanih cvjetova brokule i prokulica. Možete uz to pripremiti i neki lagani umak od jogurta, češnjaka i vlasca ali nije nužno. Kuhano povrće će biti dobar balans mesnoj roladi.