Losos tartar na crutonima sa đumbirom
sastojci
- 150 g lososa (dimljenog)
- 1 mala glavica ljubičastog luka
- 1 rajčica
- 2 žlice nasjeckanih crnih maslina
- 1 žlica limunova soka
- 4 žlice maslinova ulja
- papar, malo Tabasca
- rukola i crveni radič
- 2 žlice klica rotkvica
- 1 dcl acceta balsamica
- grudica maslaca
- 4 tosta
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
Način pripreme
Losos narežite na male kockice i dodajte sitno narezani luk i crne masline, na kockice narezanu rajčicu kojoj ste odstranili sredinu, limunov sok, ulje, papar i malo Tabasca. Sastojke promiješajte i stavite u hladnjak da se mariniraju i dobro ohlade.
Tostu izrežite koru i okruglim kalupom oblikujte krugove te ih kratko prepržite na ugrijanoj tavi uz dodatak naribanog đumbira i malo maslinova ulja.
U manjoj posudi rastopite žlicu smeđeg šećera na grudici maslaca te dodajte 1 dcl acceta balsamica. Reducirajte acceto dok vam se količina tekućine ne smanji na pola i umak se zgusne.
Pomiješajte narezanu rukolu i radič te ih odložite sa strane. Uzmite male tanjure na kojima ćete poslužiti lososa. Na tanjur stavite prepečeni cruton od tosta i na njega metalni prsten promjera 6-7 cm. U prsten stavite veliku žlicu mariniranog lososa te ga dobro utisnite. Salatu stavite na vrh kalupa i pažljivo izvadite prsten da vam punjenje ostane kompaktno.
Preko salate stavite klice, nakapajte maslinovim uljem i redukcijom acceta balsamica. Uz losos tartar možete poslužiti i malo crvenog kavijara.