Lignje u umaku od rajčice s palentom
sastojci
- 600 g S-BUDGET Lignja pacifička kolutići
- 1 glavica luka
- maslinovo ulje
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml temeljca
- 800 g S-BUDGET Sjeckane rajčice
- mrvljeni čili
- sušeni origano
- sol
- papar
- 200 g S-BUDGET Smrznutog graška
- svježi peršin
Za palentu:
- 200 g palente
- sol
- sušeni origano
- 20 g maslaca
Način pripreme
Lignje odmrznite. Nasjeckajte luk, a režnjeve češnjaka zgnječite nožem.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte luk oko 5 minuta. Dodajte češnjak pa nakon pola minute ubacite kolutiće lignji. Kuhajte oko 3 minute.
Potom ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari. Zatim ulijte temeljac (povrtni ili riblji) i sjeckanu rajčicu. Dodajte začine, mrvljeni čili, sušeni origano, sol i papar. Kuhajte oko 30 minuta.
Zadnjih 10-ak minuta kuhanja ubacite smrznuti grašak, umiješajte i pustite da se skuha.
Pred kraj kuhanja lignji, pripremite palentu. U posoljenu vodu uspite instant palentu pa aromatizirajte sušenim origanom. Dodajte maslac i umiješajte. 6. U tanjur poslužite palentu pa preko nje umak s lignjama, rajčicama i graškom. Pospite svježim peršinom.