Kremasti rižoto s morskim plodovima
sastojci
- 1 glavica ljutike
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica nasjeckanog vlasca
- 60 g S-BUDGET maslaca
- 800 ml povrtnog temeljca
- S-BUDGET maslinovo ulje
- 150 g arborio riže
- 100 ml bijelog vina
- 350 g S-BUDGET Mixa za rižoto
- sol
- papar
- sušeni bosiljak
- 0.5 limuna
- svježi peršin
Način pripreme
Mix za rižoto odmrznite. Nasjeckajte ljutiku, češnjak i svježi vlasac. Maslac narežite na kockice i spremite u hladnjak.
U manjem loncu zagrijte povrtni temeljac (možete koristiti i riblji). Temeljac cijelo vrijeme održavajte toplim na laganoj vatri.
U većoj dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. Potom dodajte češnjak i promiješajte.
Za 30-ak sekundi ubacite rižu, miješajte i čim postane staklasta podlijte bijelim vinom. Kuhajte miješajući dok alkohol ne ispari.
Potom počnite podlijevati temeljcem. Svaki put podlijte s otprilike jednom grabilicom za juhu, stalno miješajte, a kad riža upije temeljac, dodajte ga ponovno.
Pet minuta prije kraja kuhanja riže (vrijeme provjerite na pakiranju), dodajte plodove mora, još temeljca, umiješajte i kuhajte poklopljeno do kraja.
Rižoto skinite s vatre, umiješajte ohlađeni maslac pa dodajte bosiljak, vlasac, sol, papar i žlicu limunovog soka.
Poslužite toplo, a svaki tanjur pospite nasjeckanim svježim peršinom i s malo naribane korice limuna.